Ще ни бъде доставен втечнен газ само от един от общо седемте

...
Ще ни бъде доставен втечнен газ само от един от общо седемте
Коментари Харесай

Ще получим втечнен газ само от един от общо седемте танкера

Ще ни бъде доставен полутечен газ само от един от общо седемте танкера, които кабинетът " Петков " контракти в последните дни от управлението си. В 18 часа изтече срокът, в който България трябваше да отговори дали желае да закупи горивото. Предвиждаше се до края на тази година да ни бъдат доставени три кораба с полутечен газ, а още четири да получим за първите месеци на идната година. Служебното държавно управление изиска пролонгация, с цел да може да откри свободно място за разтоварване, само че в четвъртък от американската компания  " Шиниър "  отказаха.

Служебният енергиен министър Росен Христов разгласи, че ръководещите са съумели да договорят свободен терминал за доставка на полутечен газ от Съединените щати в последните часове на офертата. Доставката ще е в Турция, като терминал е обезпечен единствено за един танкер за месец октомври. Ще загубим обаче двата контрактувани танкера за ноември и декември, защото няма по какъв начин да ги приемем и доставим до нас. " Наличните слотове за разтоварване – цената на слота, разноските по разтоварването, са в двуцифрени суми за милиони евро. Това прави цената на доставения газ до България неконкурентна ", посочи Христов. За обезпечаването на място за разтоварване трябвало да бъдат платени над 10 млн. евро. " Ще насочим напъните си към сключване на средносрочни контракти, тъй че да осигурим систематични доставки на тръбен газ ", увери енергийният министър. По думите му имаме предложения за доставка на газ и количествата не ни тормозят. Притеснителна била цената. 

Цената на газа от контрактувания танкер е сред 300 и 400 лв. за мегаватчас. Въпреки това месец октомври не е напълно гарантиран. Танкерът ще обезпечи към една трета от потребностите на страната ни, азерският газ - още една трета. Остава да осигурим последната една трета за октомври, изясни отрасловият министър. Страната ни ще договаря с Азербайджан за нарастване на количествата, както има и индикации от турски компании за доставка на тръбен газ. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР